Benny var med och lyfte Skadevi

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2016

Skadevi Cup har funnits så länge att man tar för givet att ”det alltid har funnits”, men så är det naturligtvis inte. I år är det 40:e gången som bollen sätts i rullning.

– Jag tycker att Skadevi de senaste åren skötts väldigt proffsigt igen, och nu är det tillbaka på nivåer som när turneringen var som bäst, säger Benny Stenberg som var med när turneringen startades.

Det är ingen tvekan om att Skadevi Cup varit värdefullt för IFK Skövde. Benny Stenberg tror till exempel att klubben aldrig blivit en elitförening i handboll utan ekonomin från Skadevi. Men det är inte bara arrangörsklubben som dragit nytta av Skadevi utan också många andra aktörer.

– Vi mötte mycket motstånd inom kommunen de första åren, för det fanns en stor avundsjuka och den enda frågan
de egentligen ställde var hur mycket pengar IFK tjänade på Skadevi. Vi tjänade pengar men jobbade hårt för det. Många andra tjänade också pengar på att vi lockade hit tusentals människor varje år, och om någon satte sig ner och räknade på hur många besökare som kommit till Skövde tack vare Skadevi Cup skulle säkert en och annan kritiker tystas, säger Benny Stenberg.

Tittade på Ulvacupen

Det var i IFK Skövde ungdomsklubb som idén om Skadevi Cup lyftes fram och drevs igenom 1977. Lennart Börjesson
var dess ordförande, Per-Erik Persson (föreningskonsulent), Kenth Rudh, Ove Stenholm, Leif Nyström, Rolf Johansson, Bosse Iggström och Benny Stenberg var några av de andra som ingick i den inre kärnan när Skadevi Cup startades.

– IFK var en stor ungdomsklubb men hade inga pengar. Om vi inte hade råd att åka och möta lag kanske vi kunde möta dem i Skövde istället – det var så vi funderade, berättar Benny Stenberg.

På den tiden var Ulvacupen redan igång, och det var framför allt därifrån som inspirationen till Skadevi Cup hämtades.

– Det kom upp massor med frågor; Är det fult mot Ulvacupen att starta en ny cup? Men de spelade sjumanna och vi satsade på elvamanna och andra åldersgrupper, så Skadevi blev snarare ett komplement än en konkurrent, fortsätter Benny Stenberg.

Gothia Cup granskade upplägget i Skövde

Starten var blygsam. Första året kom 36 lag till spel.

– Men vi tjänade säkert tio gånger mer på Skadevi än den stora flaskinsamling vi hade året innan för att dra in pengar till

Det arrangerades konserter under Skadevi Cups tidiga år. Efva Attling var en av de som stod på scenen framför tusentals ungdomar. Hon fick också hoppa upp i armar- na på Benny Stenberg i samband med en intervju.

föreningen. Flaskinsamlingen gav 3 000 kronor och det stank av innehållet från flaskorna i klubblokalen i flera veckor efteråt, minns Benny.

Skadevi växte snabbt till en riktigt stor turnering:
• 1978 kom 128 lag till spel.
• 1979 deltog 212 lag. Tjejer spelade Skadevi för första gången. • 1980 spelade 338 lag Skadevi.
• 1981 deltog 320 lag
• 1982 lockade turneringen 304 lag.
• 1983 är rekordåret med 342 lag.

IFK Skövde satsade hårt på Skadevi Cup. Utvecklingen överraskade ingen i turneringens ledningsgrupp, för där
hade man satsat på två heltidsanställningar just för att få turneringen att växa. Benny Stenberg var den ena, Stig Löfgren den andre som fick uppdraget att lyfta Skadevi Cup.

– Inom Skövde ifrågasattes Skadevi på många håll. Det
vi hörde var ”ni förstör planer, ni skapar trafikkaos och ni skräpar ner”. Det är nästan lite skrattretande när man tänker på det, för samtidigt arrangerade vi en så bra fotbollscup att

representanter för Gothia Cup tog sig till Skövde för att studera Skadevi 1981. Det om något är väl ett betyg på vi lyckades, säger Benny Stenberg.

Service för ledare – fest för funktionärer

Det arrangerades konserter under Skadevi Cups tidiga år. Efva Attling var en av de som stod på scenen framför tusentals ungdomar. Hon fick också hoppa upp i armar- na på Benny Stenberg i samband med en intervju.

Tidigt jobbades med de kommersiella delarna för att
locka lag till Skadevi. Gratis bio, konserter, erbjudande från restauranger, fria bad, resor med kollektivtrafiken – ja, listan på mervärden var lång.

– Det var ledarna som bestämde vilken turnering man skulle åka på, så vi plockade fram saker för att attrahera dem också. Vi hade ledarfik, ledarträffar med föreläsningar och såg till att bygga upp en snabb resultatservice. På den tiden fanns inte internet och knappt datorer heller, så vi tog in radioamatörerna för att bygga upp ett nät så att vi snabbt kunde förmedla resultaten, förklarar Benny.

Det var inte tillfälligheter som gjorde att Skadevi växte utan medvetna val. Som att arrangera en stor funktionärsfest efter varje turnering.

– Vi ansåg att det var viktigt att tacka alla funktionärer och festen var vårt sätt att göra det. Vi hade aldrig problem att få ihop funktionärer, alla ville vara med. Vissa år hade vi till och med reservlistor för funktionärer…

Stjärnor från Liverpool kom till Skadevi

När turneringen var som störst letades efter ytor som till- fälligt kunde tjänstgöra som fotbollsplaner. Det var så båg- skyttebanan vid Simsjön blev fotbollsplaner under några år.

– Vi stegade upp och insåg att bågskyttebanan höll måttet. Vi gjorde likadant vid S:ta Birgittas kapell, där skulle det också gå att få in en plan, men då sa vår styrelse nej. Vi skickade aldrig in en förfrågan om att använda området, berättar Benny.

Det har förstås hänt massor under 40 år med Skadevi. En av de största händelserna var när Liverpools stjärnor Ian Rush och Ronnie Whelan höll fotbollsskola i samband med turneringen.

– Vi fick erbjudande om att plocka hit dem och tyckte det var en bra idé om vi samtidigt kunde använda dem för att marknadsföra oss. Vi gjorde i ordning ett schema så att en spelare från varje lag fick vara med och träna med dem under en timma, och det var förstås stort. Då stod oftast hela lagen och tittade på, säger Benny.

Finansierades med svarta pengar

Det var inte gratis att engagera Rush och Whelan, och även om det för Benny personligen var spelare från helt fel klubb (han är Manchester United-fan av stort format) var det inget att tveka på.

– Det kostade oss 30 000 kronor svart plus hotellrum för en helg, och det kan jag säga nu för det är väl preskriberat. Men det var två av Europas bästa fotbollsspelare och det var för stort för att inte ta chansen. Vi hade inte ens pratat med dem innan de kom, och vi var nervösa när vi gick och väntade på dem. Men det gick bra, fotbollsskolan blev en succé. Efteråt erbjöd Rush och Whelan mig en Liverpooloverall, men då tackade jag nej, säger Benny.

Han berättar om gemenskapen som fanns inom Skadevi- organisationen och många händelser som byggde på just den starka sammanhållningen.

– Vi hade en egen transportgrupp och för de som jobbade i den var Skadevi det viktigaste i världen. Det hände till och med att de körde om utryckningsfordon när de skulle ta sig fram fort…

Stresströskeln hos kamrater testades också när de medvetet skickades iväg åt helt fel håll fast organisationen samtidigt var belastad till bristningsgränsen.

Marsch med 5 000 ungdomar på gatorna

När vi lyfter frågan om det bästa minnet från Skadevi under 40 år kan Benny inte hålla sig till ett:

– För mig personligen är de största ögonblicken när mina barn Agnes och Oscar var med och vann Skadevi Cup.
Och förresten… jag har också vunnit Skadevi, som ledare för 68-laget tillsammans med Mikael Furhoff och Zoran Stankovic. Fast om jag ser till Skadevi som företeelse är den största händelsen en marsch från Kulturhuset upp till Södermalm. Vi var 5 000 deltagare och ville med denna manifestation visa att Skadevi berör många människor. Det var mäktigt ur ungdomsidrottsperspektiv, säger Benny.

Namnet Skadevi

Namnet är en gammal benämning på Skövde. Historieintresserade Benny Stenberg var den som föreslog namnet. Skade är ett gudsnamn och vi är en offerplats – det var den sammansättningen som användes för att benämna Skövde från början.

Tjejer i Skadevi

1979 fanns det för första gången en tjejklass med i Skadevi Cup. I dag är det fullständigt självklart med tjejer och fotboll, men på den tiden var tankarna om jämställdhet inte lika utvecklade.

– Det skrevs till och med insändare som ifrågasatte varför vi skulle ha tjejer med i Skadevi. I dag känns helt otroligt att den saken ifrågasattes, säger Benny Stenberg.

Mikael Hjerpe

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *