David avgjorde finalen – men kan inte spela

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2016 och 2017

Det går fort i fotboll – och ibland inte alls i den riktning man hoppas. Det vet David Perhed som ofrivilligt fått lämna sin plats som spelare i IFK Skövde. Men han vägrar att släppa fotbollen. Nu är han tillbaka i Skadevi Cup – i en ny roll.

För tre år sedan avgjorde David Perhed finalen i Skadevi Cups P15-klass med en nick i förlängningen. Ett blåvitt golden goal. Redan då hade David en fot i A-laget men en efterhängsen skada har stoppat hans karriär som spelare. Åtminstone tillfälligt.

– Jag hoppas kunna komma tillbaka, men det kommer att ta tid och det är mycket ovisst om det går, säger David.

Kommande helg är han på jakt efter en ny titel i Skadevi Cup. Nu som assisterande tränare i hemmaklubbens framgångsrika P16-lag.

– Jag gillar ju fotboll och när jag inte kan vara med och spela själv så är det jätteroligt att vara med som ledare, säger David som tog studenten för några veckor sedan.

En ond baksida av fotbollen

Hans minns finalen mot Husqvarna för tre år sedan. Efter 0–0 vid full tid avgjorde David med en snygg nick efter hörna. För första gången på många år hade det blivit hemmaseger i den egna cupen.

Sedan tog sig David Perhed in i A-laget när IFK Skövde tog klivet upp från division 4 till trean. I den nya serien var David med under hela säsongen men i januari året efter kom bakslaget. David fick problem med baksidan av ena låret.

Det tog lång tid innan någon kunde hitta felet på David.

Tre år efter att David Perhed avgjorde finalen är han tillbaka i Skadevi Cup – men nu som tränare.

Det handlar om ärrbildningar i låret och David inser att vägen tillbaka är både lång och mödosam.

– Jag rehabtränar, men det går sakta framåt. Jag har dock ännu inte gett upp tanken på att komma tillbaka som spelare,

men jag inser också att möjligheten inte är särskilt stor, säger David.

Vill ha revansch för missad straff

Förutom sin egen rehabträning är David Perhed alltså med och tränar IFK Skövdes 16-åringar. Ett uppdrag som han verkligen gillar.

– Nu får jag ju hålla kontakten med fotbollen. Samtidigt är det ett skönt gäng vi har att jobba med, säger David.

Efter Skadevi Cup till helgen väntar Gothia Cup för det här laget. Och där vill gärna David vara med och ta revansch på sig själv.

– Jag var ju med vårt juniorlag i Gothia Cup för några år sedan och då var det mitt fel när vi åkte ur. Jag missade en straff, säger David.

Tack vare många engagerade föräldrar har IFK Sköde Fotboll det bra ställt med ledare och tränare just nu. Så har det dock inte alltid varit.

– För klubben är det därför viktigt att försöka ta hand om de ungdomar som av någon anledning inte vill eller kan fortsätta som spelare. Det är där vi kan hitta nya ledare. David är ett bra exempel på det, säger IFK:s ordförande Joakim Wendt.

Han debuterade som 16-årig mittback i IFK Skövdes A-lag i division 4. David Perhed var en av många lovande ungdomar i Skövdes eget Blåvitt. Han var också med och vann Skadevi Cup

Så satte en mystisk skada i baksidan av ett lår stopp. Nu, fyra år senare, är David ännu inte kvitt skadan. Ändå har han inte gett upp hoppet om att kunna spela fotboll igen.

– Skadan läker, om än långsamt. Även om det inte blir spel på någon högre nivå så hoppas jag att spelarkarriären inte helt och håller är över, säger David.

Samtidigt har han blivit sugen på tränarjobbet. Efter att varit borta från fotbollen ett år kom suget tillbaka.

– Jag saknade omklädningsrummet, gemenskapen, ville vara med där igen, säger David.

Ifjol fick David Perhed en förfrågan om han ville vara assisterande tränare till Roland Ward för IFK Skövdes P16-lag.

– Jag tackade ja, och det ångrar jag inte, säger David.

Fjolåret bjöd på många roliga minnen. Det kanske
allra roligaste var när laget slog IFK Göteborgs med 4–1
i kvartsfinalen av Gothia Cup. Att det sedan blev stryk i semifinalen sved en aning, men grabbarnas bronsmedaljer innebar stor glädje.

Ligger steget före

Just matchen mot IFK Göteborg är förstås ett härligt minne. Göteborg-spelarnas föräldrar på Bravida Arena pratade bara om nästa match, vilket lag IFK Göteborg skulle få möta i semifinalen.

Självsäkerheten byttes snabbt ut i förvåning när Skövde tog ledningen med 1–0 redan efter ett par minuter. Sedan vann alltså IFK Skövde med 4–1.

– Den där veckan i Göteborg var helt fantastisk. Jag hade ju spelat Gothia Cup själv en gång och brände då en straff så att vi blev utslagna. Det här blev lite av en revansch, säger David.

Inför det här åtet slutade Roland Ward som tränare och David Perhed flyttades upp som huvudtränare. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

– Tyvärr hoppade några av de mest lovande spelarna av. De valde handbollen istället där dom också är mycket duktiga. Samtidigt får jag jobba med andra spelare som är väldigt ambitiösa, säger David.

Nu ser David fram mot Skadevi Cup där IFK Skövde Fotboll har tre lag med i den äldsta gruppen. Ett av de lagen är Davids P00-lag.

– Det känns bra och killarna vill verkligen träna för att bli bättre, säger David.

Han ägnar en hel del tid åt att förklara för spelarna hur han vill att de skall spela. Det handlar mycket om personlig utveckling och killarna lyssnar noga när David pratar och gestikulerar.

20-årige David Perhed kan mycket väl tänka sig en framtid som fotbollstränare. Även om han, som sagt, inte har gett upp tanken om en come back som spelare.

– Jag vill gärna utveckla mitt ledarskap och fortsätta som tränare. Och jag känner att jag har föreningen i ryggen som uppmuntrar mig att satsa på utbildningar, säger David.

Han har förresten inte bara IFK Skövde i ryggen utan hela Skövde – vid senaste Idrottsgalan fick David pris som årets unga ledare. Efter fjolårets säsong fick han också ta emot ett stipendium ur Bosse Iggströms fond.

Men just nu gäller det alltså Skadevi Cup. Det är inte bara att laget skall förberedas, David har också en viktig funktion i organisationskommittén.

– Visst är det mycket jobb, men det är förbaskat roligt. Och jag vill inte tillbaka till året då jag saknade fotbollen så gott som varje dag. Jag saknade till och med träningarna på kalla och mörka vinterkvällar, säger han.

Lennart Persson

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *