”Helt avgörande för vår existens”

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2016

För folk utifrån är Skadevi Cup gemensamt med tre dagars fotbollsfest. För näringslivet i Skövde betyder Skadevi Cup ökad omsättning med 12-14 miljoner kronor under dessa dagar.
Och för IFK Skövde betyder Skadevi Cup allt.

Det är många som är nyfikna på cupens betydelse rent ekonomiskt för IFK Skövde. Anders Lind, cupgeneral, klubb- chef och vice ordförande, hymlar inte med vikten av pengarna från Skadevi Cup.

– De är helt avgörande för vår existens, säger han.

Skadevi Cup omsätter drygt fyra miljoner kronor. Med andra ord omsätter cupen betydligt mer för näringslivet i stan än för IFK Skövde.

– Skadevi är den överlägset största inkomstkällan till föreningen och det är tack vare den vi kan hålla låga medlems- och träningsavgifter så att spela fotboll inte ska behöva bli en ekonomisk fråga för den som väljer oss, säger Anders Lind.

Lägger 300 000 på cuper för egna lag

Han berättar att IFK Skövde avsätter 100 000 kronor varje år till cupavgifter för ungdomslagen och att man därtill subventionerar deltagaravgifter till spelare under dessa cuper med 200 000 kronor varje år. Dessutom betalar man ledarnas uppehälle i samband med cupspel.

– Jag tror inte att det finns många föreningar i vår närhet som gör något motsvarande, förklarar Anders Lind.

Det läggs pengar på underhåll av klubbstugan, utbildning

av ledare, löner till personal och dessutom hamnar en pott i seniorverksamheten. Därtill har ett antal IFK-ungdomar Skadevi som sommarjobb och ersätts för sina insatser.

– Det är bra ordning och inga svarta pengar i omlopp längre. Men utan pengarna från Skadevi Cup skulle vi behöva göra som många andra föreningar – låta våra ungdomar sälja toapapper, lotter, idrottsrabatten eller kläder. Men det är saker vi helst vill slippa, och vi tycker att fyra-fem timmars tjänstgöring som funktionär i en kiosk under Skadevi Cup är en rimlig insats istället, fortsätter Anders Lind.

Ser över kostnaderna

Enligt Anders Lind blir det allt svårare att få tag i funktio- närer, och att det är en av sakerna som kan begränsa möjlig- heten för Skadevi Cup att växa ytterligare.

– De funktionärer som ställer upp gör verkligen ett bra jobb, men vi skulle behöva fler och vår utmaning ligger verkligen i att få alla att förstå värdet av Skadevi Cup för föreningen.

Vid sidan av att öka intäkterna är minskade kostnader
ett sätt att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för IFK Skövde, och det är såklart också någonting det läggs energi på.

– Maten är den enskilt dyraste utgiften under Skadevi Cup och den betalar vi gärna. Däremot finns det anledning både
för oss och andra cuparrangörer att ifrågasätta kostnaderna till Skövde kommun. Vi hyr tommas skollokaler på sommaren och vi städar dem själva… Vi har en diskussion med kommunen om det, säger Anders Lind.

Många andra i samma sits som IFK Skövde

Numera finns det ett cupnätverk i Skövde där arrangörer diskuterar gemensamma frågor.

– Det finns en positiv känsla i nätverket. Det är bra att
vi öppet kan diskutera bokningar, prissättning och andra frågeställningar vi har mot kommunen, säger Anders Lind.

Omkring 5 500 funktionärstimmar är arbetsinsatsen för att få Skadevi Cup att fungera. Det är de timmarna som är IFK Skövdes ekonomiska trygghet.

Mikael Hjerpe

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *