Hungriga spelare serveras nyttiga mål

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2017

Det blir intensiva dagar för Helena Gustavsson, Magnus Hallberg och alla andra som arbetar i skolköken under Skadevi Cup.

Omkring 28 000 portioner serveras under cupen.

När vi träffar Helena Gustavsson och Magnus Hallberg är det lugnet före stormen. Helena är kostchef i Skövde kommun och Magnus är kock i ett skolkök. De pratar bara gott om samarbetet med Skadevi-organisationen och ser fram emot cupdagarna.

– Det är en egoboost att vara med i det här arbetet, säger Helena och får medhåll från Magnus:

– Det är frivilligt för oss att arbeta under Skadevi. Jag tycker att det är ett kul avbräck i vardagen, jag får träffa roligt folk från hela Sverige – ungdomar, ledare, föräldrar och jobba med kollegor från andra skolor, säger han.

Näringsrik mat och stora portioner

Varje måltid serveras till omkring 3 500 deltagare. Västerhöjd, där Magnus är ansvarig för matlagningen, serverar en tredjedel av gästerna.

– Organisationen runt Skadevi är bra, allting är tydligt och då blir det enkelt för oss att sköta våra åtaganden, säger Magnus.

Menyn förändras aldrig drastiskt under Skadevi, men den justeras varje år. Kyckling i curry har ersatt kycklingwok det här året.

– Vi väljer vanlig mat med näringsvärden beräknat efter aktiva ungdomar, berättar Helena.

– Vi vet att många äter jättemycket och lagar mat så att det räcker till stora portioner, fyller Magnus i.

Magnus levererar – mål efter mål

Köttbullar är en av maträtterna som serveras. Snittportionen är beräknad till 15 köttbullar, men det är inte ovanligt att många lassar på 20 stycken.

Det betyder att 52 500 köttbullar ska tillagas och det motsvarar nästan 700 kilo.

– Vi vet att vårt arbete uppskattas i Skadevis organisation. Samarbetet har skapats under resans och det känns förstås bra för oss att allt fungerar så smärtfritt, säger Helena.

I fotboll brukar man prata om vikten av mål, och här kan man tala om att kock-Magnus ligger bakom väldigt många av dem.

– Fotbollsintresset finns här, men under Skadevi kommer jag inte få se någon match. Det blir långa hårda dagar ändå, säger han.

Mikael Hjerpe