Michelle ska göra sitt första år som domare

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2016

Det diskuteras ofta fair play inom fotbollen, men hur mycket ämnet än varit aktuellt förekommer fortfarande ordentliga övertramp. Under våren har vi hört rapporter om domare som hånats och till och med hotats av ledare.

Sånt hoppas vi slippa under Skadevi Cups jubileumsturnering.

Ett av de områden som Skadevi Cup lägger mest arbete kring är just frågan om domare. Och där har turneringen lyckats, för både i undersökningar bland deltagande lag och i spontana reaktioner lyfts kvalitén på domare fram.

Det är ändå på sin plats att påtala vikten av att både spelare, ledare och publik tar hänsyn till domarens roll.

– Visst kan det bli en del reaktioner under och efter en match, men jag har inte råkat ut för något speciellt när det handlar om olämpligt uppträdande ännu, säger Michelle Ask.

Ligger steget före

Hon är 17 år och ska nu döma i Skadevi Cup för första gången. Skulle situationen med olämpligt uppträdande uppstå är hon i alla fall förberedd.

– Vi brukar ta upp och diskutera om det hänt något, och vi har gått igenom vad vi ska göra om någonting händer i våra matcher, berättar hon.

Michelle Ask är inne på sitt andra år som domare. Hon får gå på linjen upp till division 5 för herrar och division 2 för damer eller döma damer division 3 på egen hand. Hon har utvecklats snabbt och spås en god framtid som domare.

– Det är alltid svårare att döma på egen hand. När jag går på linjen är vi ju ändå tre domare som samarbetar, säger Michelle.

Ska både spela och döma Skadevi

Den egna karriären som spelare pågår parallellt med upp- draget som domare, och tanken är att hon ska vara både spelare och domare i Skadevi Cup. Michelle Ask började spela

fotboll som femåring, och även om hon inte var målvakt från början är det nu hennes position i Skövde KIK:s lag.

Att Michelle blev domare är resultatet av ”påtryckningar” från pappa Tony, som i sin tur uppmanades att bearbeta dottern av en arbetskamrat som numera är Michelles mentor i domarrollen.

– Det hände väl tidigare att jag också tjatade på domaren, men nu håller jag igen med de känslorna för nu vet jag hur det känns att få allt emot sig, säger Michelle.

Äldre spelare har i regel större förståelse

Som spelare behövde hon inte kunna regelboken från pärm till pärm, men som domare är det förstås desto mer viktigt.

– Vi läste två kapitel i veckan under tiden jag gick domarkursen och nu känns det jättebra att kunna alla regler och dessutom vet jag att man som spelare inte kan allting, säger hon.

Michelle är yngre än de flesta av sina domarekollegor och hon är dessutom ofta är yngre än både spelare och ledare hon möter på fotbollsplanen, men hon möts med respekt och har hittills sluppit använda röda kort för att tysta protesterande spelare.

– Yngre spelare kan uppträda lite tufft ibland men de äldre vet hur man ska uppträda och varför man blåser och säger till dem, förklarar hon.

Gemenskapen betyder mycket

När hon tittar på stora fotbollsmatcher på tv blir det utifrån en helt annan vinkel i dag än när hon bara var spelare.

– Jo, det blir verkligen så att jag tittar på hur domaren agerar, säger hon.
• Och framtiden då… kommer du fortsätta att döma fotboll?

– Det finns mycket gemenskap mellan domarna och den är det klart att jag vill uppleva i framtiden också, men jag vet inte riktigt hur det blir längre fram. Det handlar mycket om hur det blir med studier också, säger hon.

Just nu är det i alla fall Skadevi Cup som gäller. Och hopp om respektfullt bemötande från spelare, ledare och publik.

Mikael Hjerpe

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *