Roland tog över ett vinnande lag

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2016

Efter en dramatisk final vann IFK Skövde P15-klassen i Skadevi Cup ifjol. Nu ska titeln försvaras. – Vi är beredda och väl förberedda. Samtidigt har ju klassen ändrats så att mina killar i år får möta spelare som är ett år äldre, säger tränaren Roland Ward.

IFK Skövde gick obesegrat igenom sin grupp med tre över- tygande segrar och 12–0 i målskillnad ifjol. I kvarten blev det seger mot Hovås/Billdal med 3–0 och i semin vann IFK med 2–0 mot Mölnlycke.

I finalen ställdes IFK Skövdes blåvita grabbar mot Örgryte IS. Lagen hade mötts tidigare i gruppspelet, den matchen vann IFK med klara 3–0.

I den avgörande matchen blev det betydligt svårare. Öis- ledarna hade gjort läxan och plockade bort IFK:s vassa anfallsvapen. Lagen bjöd på en tät och tuff match. Efter ordinarie tid stod det 0–0. Samma läge efter förlängningen. Dags för straffar.

Där blev målvakten Amar Ibrahimovic stor hjälte. Först genom att sätta sin straff, sedan genom att rädda två Öis- straffar. Därmed var saken klar och vilt jubel utbröt bland spelare, ledare och föräldrar.

Tvekade aldrig när frågan kom

Sen dess har Roland Ward tagit över ansvaret för laget
med David Perhed som assisterande tränare. Roland, med
en gedigen utbildning (UEFA:s A-diplom), har själv en lång fotbollskarriär bakom sig med spel i Borgunda, Tidaholms Gif och Skultorp.

Som 41-åring var det slutspelat för Roland som då bröt vadbenet. Tränarkarriären hade dock inletts tidigare i Våmbs IF. Där har han hela tiden tränat tjejer och var med om att ta upp damlaget från femman till tvåan.

När IFK Skövdes klubbchef Anders Lind hörde av sig i vintras tvekade inte 52-årige Roland Ward.

– Jag hade en del förfrågningar men när IFK hörde av sig blev mitt val ganska enkelt eftersom klubben är känd för att ha en stark ungdomsverksamhet. Dessutom fick jag veta att

det var ett starkt engagemang bland föräldrarna i det här laget, säger Roland.

Toppen – trots en tung start

Någon kunskap om sitt nya lag hade dock inte Roland Ward. Alla grabbarna blev helt nya ansikten för honom.

– Jag hade inte sett en enda av spelarna tidigare, säger Roland.

Några månader senare kan Roland Ward konstatera att han kommit till ett lag där träningsfliten är hög och kamratskapet gott.

– Alla killarna är måna om varandra. Det här är ett jätte- trevligt uppdrag och jag ångrar inte en sekund att jag hoppade på det. Nu gäller det för mig att få killarna med på det jag vill, säger Roland.

Efter en tung inledning av säsongen med två förluster i P16 Elit och respass i DM mot IFK Hjo lossnade det rejält för
IFK. Förlusterna byttes ut mot fyra raka segrar innan laget slog seriefavoriten Elfsborg på Lillegården med 3-1 början av juni. Sedan dess har segertåget fortsatt och nu är IFK med och krigar i toppen av tabellen.

– Många av spelarna är ju också duktiga i handboll och den säsongen blev lång för dom eftersom IFK Skövde gick till slutspelet i USM. Därför var vårt lag lite tunt i början av säsongen.

Efter Skadevi väntar Gothia

Roland och David Perhed har drygt 20 spelare i sin trupp. Och nu väntar alltså en av årets viktigaste händelser, Skadevi Cup.

– Vi ser fram mot det, och vi skall göra allt för att försvara segern från ifjol, säger Roland.

Ett ännu större äventyr väntar några veckor senare. För första gången skall IFK Skövdes P00-lag vara med i Gothia Cup. IFK åker till Göteborg med 19 spelare.

– Jag tror inte killarna inser hur stor upplevelse det kommer att bli. Jag har varit med några gånger som ledare tidigare och det är nog först vid den mäktiga invigningen som man förstår omfånget, säger Roland.

Två cuper står alltså för dörren och förhoppningarna är stora.

– Vi har ett bra lag och kan gå långt i båda cuperna. Det skulle vara riktigt roligt om vi kan gå långt i Gothia Cup. Förutsättningar för det finns, säger Roland.

Lennart Persson

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *