Sagan om Sargon

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2017

För 20 år sedan började han som liten parvel i IFK Skövdes fotbollsskola på Fjärilsplanen i Södra Ryd.

Nu är Sargon Abraham publikfavorit på den klassiska arenan Stora Valla i Degerfors.

– Det känns bra när folk kommer fram på stan och berömmer mig för mitt spel, säger 26-årige Sargon.

För Sargon var det fotboll som gällde i tidig ålder. Han började i IFK Skövde innan han hade fyllt sex år. Som 16-åring bytte han klubb till Skövde AIK. Tre år senare kom Sargon tillbaka till IFK och som 22-åring blev det Skövde AIK igen.

Där var han med och åkte ur division I för att två år senare bidra till att Saik vann tvåan och tog steget upp i ettan på nytt. Samtidigt hade andra klubbar fått upp ögonen för grabben

med den starka kroppen, den bländande tekniken och den underbart känsliga vänsterfoten.

Halmia och Jönköping Södra nämndes som möjliga klubbar. Men till slut fastnade Sargon Abraham alltså för Degerfors.
– Degerfors visade intresse ganska tidigt och hörde av sig under förra säsongen, säger Sargon.

Tränare från Skaraborg

Han åkte till den värmländska bruksorten och träffade sportchefen Patrik Werner och tränaren Stefan Jacobsson.

– Jag fick veta hur Degerfors såg på mig och vad jag skulle få för roll i laget. Det underlättade att Stefan är tränare. Honom kände jag sedan tidigare eftersom han hade varit tränare i Skövde.

Sargon insåg direkt att Degerfors var det bästa alternativet för honom. Att få spela i Superettan skulle bli ”hur roligt som helst” och så var det ju inte så långt bort för den hemmakära Skövdegrabben: ”det tar bara fem kvart att köra till Skövde”.

Blir aldrig helt nöjd

Han har snabbt vuxit in i rollen som en av de viktigaste spelarna i Degerfors. När detta skrivs, efter elva omgångar, har Sargon gjort fem av Degerfors 13 mål. Och den kräsna publiken på Stora Valla har lärt sig att älska Sargon.

– Jag trivs verkligen här, både i stan och i klubben. Ifjol tappade jag lite av motivationen, jag var ändå säker på min plats i Skövde AIK. Här har jag fått jobba hårt för att bli bättre samtidigt som jag har känt att jag har tränarens förtroende och får spela i den roll jag trivs bäst med. Jag känner mig som en viktig spelare i Degerfors, säger Sargon.

Trots sina fem mål är ändå Sargon Abraham inte riktigt nöjd med utdelningen för laget som ligger mitt i tabellen.

– Vi har inte haft det rätta flytet och åkt på baklängesmål på övertid flera gånger. Ta hemmamatchen mot Åtvidaberg som ett exempel. Där borde vi avgjort tidigt, istället avgjorde Åtvidaberg i 94:e minuten.

När jag träffar Sargon på Lillegården, där han tränat och spelat tusentals gånger, är det en 26-åring som lyser av självförtroende och som ser mer vältränad ut än någon gång tidigare under karriären.

– Vi tränar på dagtid och träningarna är på en helt annan nivå än jag varit med om tidigare. Det har gjort mig bättre, säger Sargon.

Fick tacka nej till landslaget

På sin lediga dag åker han gärna hem till Skövde. Det är här han har sin familj och sina kompisar. Sina gamla lagkamrater och ledare.

– Jag har många att tacka för att jag kommit dit jag är nu, både i IFK Skövde och Skövde AIK, säger Sargon.

Han nämner speciellt sin farbror Charbel Abraham, som varit tränare i båda klubbarna, och IFK:s Francisco Verona.

– Trots att jag spelade i Skövde AIK de senaste åren hjälpte Verona mig att träna individuellt på dagarna här på Lillegården, säger Sargon.

Tidigare var Sargon Abraham en av Sveriges bästa spelare i futsal. Han har representerat Sverige i 46 landskamper. Men övergången till Degerfors innebar att Sargon var tvungen att lägga sina futsalskor på hyllan.

– Jag fick vara med om en rolig tid i landslaget, men nu är det fotboll som gäller, säger Sargon.

Fotboll i Degerfors alltså. För hur länge är skrivet i stjärnorna även om Sargon har kontrakt det här året och ytterligare ett år. Som alltid i fotbollen sprids rykten och när det gäller Sargon handlar det om att allsvenska klubbar har fått upp ögonen för honom.

– Just nu är allt mitt fokus på Degerfors. Sen får vi se vad som händer. Jag har en agent som sköter kontakterna, säger Sargon med ett lite underfundigt leende.

Lennart Persson