Tymer – samarbetsklubb som livar upp byn

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2016

29 fotbollsplaner krävs för alla matcher i Skadevi Cup. Nästan hälften av dessa finns en bit utanför Skövde, cirka 20 minuters bilväg åt olika håll.

IF Tymer i Timmersdala är en av Skadevi Cups medarrangörer. Där skall det spelas på två mycket välskötta och fina gräsplaner.

– För oss är det jätteroligt att få visa upp vår fina arena. Många blir förvånade över hur fina planer och hur fin anläggning som finns här ute på bygden. Speciellt ledare, spelare och föräldrar som kommer från de stora städerna, säger Tymers ordförande Thomas Dahlin.

Nät Skadevi Cup började växa för några år sedan letade IFK Skövde efter klubbar och arenor en bit utanför staden. För tre år sen kom Tymer in i bilden.

– Vi tyckte det kändes spännande att vara med och nappade på IFK:s förfrågan. Nu har vi börjat bli vana och det här är jätteroligt. Hela byn lever upp under de tre cupdagarna.

Handlaren sålde slut på köttet under Skadevi

En av dom som gillar Skadevi Cup är Ica-handlaren Peter Lindholm. För honom betyder de tre speldagarna en hel del.

– Ifjol ökade han försäljningen med 50 000 kronor under helgen. En dag kom det ett gäng föräldrar som skulle grilla

och rensade rent i köttdisken. Ica är ju en av föreningens största sponsorer och då känns det bra att kunna vara med och ge något tillbaka. Men även andra näringsidkare tycker det är jättebra att vi är med och arrangerar Skadevi Cup, säger Thomas.

Nöjda med samabrbetet

Arrangemanget kräver en hel del folk. I Tymer delar ungdomar och deras föräldrar, herrseniorerna och damspelarna på jobben. Det går åt en del matchfunktionärer och kioskpersonal.

– De flesta tycker det är roligt att vara med och jobba under den här helgen. Sen finns det alltid några som tycker det är jobbigt. För de flesta blir det dock en trevlig helg där många träffas. Dessutom tycker folk som bor här att det är skoj att gå och titta på ungdomsfotboll, säger Tommy.

En som trivs som fisken i vattnet är Tymers kanslist Lennart ”Nisse” Kummu. Han sköter resultatrapporteringen och jobbar som speaker under alla tre dagarna. Ett inte alldeles lätt uppdrag eftersom ”Nisse” skall ha koll på två planer samtidigt.

– ”Nisse” förhöjer verkligen stämningen runt arenan med sina kommentarer. Han är en viktig kugge i det här arbetet, säger Thomas.

Att Skadevi Cup betyder en hel del ekonomiskt för Tymer sticker inte Thomas Dahlin under stol med. Han tycker också att samarbetet med IFK Skövde fungerar fint.

– IFK har uppträtt väldigt korrekt hela tiden. Vi får hyra för planerna och så har vi all kioskförsäljning inne på arenan själva. Det blir en slant för oss även om vi inte sålde en enda glass för två år sedan när det regnade hela tiden.

Naturgräs som överraskar lagen

I Timmersdala spelas det matcher från 09 till 22 både fredag och lördag och mellan 09 och 17.30 på söndag.

– Nu hoppas vi på fint väder. Då vågar jag lova att planerna blir perfekta. Det finns faktiskt dom som tror att det är konstgräsplaner de kommer till, men så är det ju inte. Här har vi naturgräs, säger Thomas och skrattar.

Övriga samarbetsföreningar när det gäller spelplaner är Skultorps IF (4 planer), IFK Värsås (2), Igelstorps IK (2), Våmbs IF (2) och Axvalls IF (4).

För Axvalls IF var det premiär ifjol och nu alltså föreningen med igen.

– Vi tycker att det fungerar jättebra ute på de här platserna och det är också kul för oss att kunna hjälpa föreningarna att tjäna lite pengar. Många av våra gäster uppskattar verkligen att få komma till de här planerna även om det är en bit att åka, säger IFK Skövdes klubbchef Anders Lind.

Lennart Persson