”Vi vill vara med och bidra till att det blir en bra cup”

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2017

Många matcher kräver många domare. IFK Skövde Fotboll prioriterar just det här med domare i Skadevi Cup.

– Så långt det är möjligt strävar vi efter att ha legitimerade domare, säger klubbens ordförande Joakim Wendt.

Samarbetet med Skövde Fotbollsdomareklubb är mycket viktig för IFK Skövde. Det är domareklubben som ser till att det finns tillräckligt många domare med, och sedan fördelar matcherna.

– Vi kommer att ha ett 60-tal domare med under de tre dagarna. Vi försöker också få hjälp med några domare från grannklubbarna. Ändå räcker det inte riktigt, därför kommer vi att använda föreningens A-lagsspelare i de yngsta klasserna.

Det säger Fredrik Isacsson som är domarbas i Västergötlands Fotbollförbund och en av dom som håller i domarbiten under Skadevi Cup.

Tillfälle att träffa domarkollegor

För Fredrik och hans domarekollegor är cupen viktig. För domarna blir ett bra tillfälle till fortbildning. Kollegor som träffas och byter erfarenhet, yngre domare som kan få goda råd av de lite äldre.

– Det här bygger en laganda även hos oss domare, en god sammanhållning i vår klubb. Många tycker det är trevligt att få träffas i omklädningsrummen och få tjöta lite med andra domare, säger Fredrik.

– Samtidigt vill vi vara med och bidra till att det blir en så bra cup som möjligt: för arrangören, för alla gästande spelare och ledare, för publik och supportrar och för Skövde kommun, säger Fredrik.

Uppdrag även på annat håll

Samtidigt som Skadevi Cup arrangeras pågår det seriespel på många olika nivåer i distriktet. Det är ett av skälen till att det är svårt att få hit domare från andra domareklubbar.

– Därför ligger vi på gränsen till vad vi klarar av. Speciellt på fredagen då många domare har sina ordinarie jobb att ta hänsyn till, säger Fredrik.

Andra faktorer som spelar in är vädret. När det regnar för mycket blir planerna tungsprungna och kläderna blöta.

– Vi hade ju ett år när det regnade så gott som hela tiden. Domarna tvingades döma i dyngsura kläder och på planer där det såg ut som rena gyttjebrottningen. Men vi klarade det också.

En annan aspekt är att domare (precis som spelare) kan bli skadade. Det finns helt enkelt ingen marginal för flera skador. – Här om året fick jag hoppa in själv när en domare försov sig, det var inte så lyckat, säger Fredrik och skrattar.

Sitter med i tävlingsledningen

Förutom att Fredrik är med och administrerar domarna under Skadevi Cup sitter han ock så i tävlingsledningens domarkommitté. Det är där ärenden med utvisade spelare och ledare som har uppträtt olämpligt hamnar.

– Sånt händer varje år. För några år sedan fick vi ta i på skarpen när ett lag misskötte sig flera matcher i rad. Vi såg då till att punktmarkera det laget med folk från tävlingsledningen och till slut hade vi ett möte med ledarna och förklarade att laget skulle bli uteslutet om det fortsatte, säger Fredrik.

En nyhet för i år är att domarna kommer att direktrapporterna från varje match (mål och resultat) via Skadevis hemsida.

– Det skall bli kul, framför allt för mor- och farföräldrar som gärna vill veta hur det går för barnbarnen, säger Fredrik.

Lennart Persson