Yngsta klasserna präglas av ny regel

Artikeln är hämtad från Skadevi Cup-tidningen 2017

Inga tabeller, inga slutspel.
Så vill Svenska Fotbollförbundet ha det för barn upp till tolv år. En regel som har debatterats ganska högljutt.

Många tycker att tävlandet är viktigt – även för de yngsta. Andra tycker att det är bra om tjejer och killar kan slippa tävlingshetsen i de yngsta klasserna.

Cuparrangörer har svurit ve och förbannelse. I synnerhet de som arrangerar cuper för de yngre åldersgrupperna. Det har till med sagts ”att vi kommer att få lägga ned vår cup”.

Ulvåkers IF arrangerade nyligen sin Ulvacup för 45:e gången. En cup som vänder sig till de yngsta fotbollsspelarna, från tio år till tolv år. Även i Ulvåker har oron funnits. Den visade sig dock vara obefogad.

192 lag var med, ungefär lika många som de senaste åren, och just nu så många lag som cupen klarar av. Och det verkade som om alla var nöjda. I varje fall nästan alla.

Möttes av lugna ledare

Jag gjorde ett besök på några av planerna och slogs av hur
fin stämningen var, både på och utanför planerna: ingen hets mellan spelarna, lugna ledare och glada föräldrar. Även om alla spelare naturligtvis vill vinna fanns inte den där tävlingshetsen

som kan leda till dumheter. Ledare jag pratade med var mycket nöjda och alla sa att de gärna kommer tillbaka. Och för domarna blev det betydligt enklare att döma.

Det tyder på att Svenska Fotbollförbundet har gjort rätt. Vilket också Johan Gustavsson höll med om. Johan är kanslichef på Västergötlands Fotbollförbund och sålde korv på Väringsvallen under cupdagarna.

– Det här visar att beslutet var helt rätt, säger Johan.

Alla får spela lika mycket

En fördel med den nya regeln är att lagen får spela lika många matcher, i Ulvacupen blev det sex matcher för alla lag. Dessutom gjordes nya grupper inför dag två så att lagen fick möta motståndare som kanske var lite mer passande.

– Vi fick storstryk i de inledande matcherna men vann den sista, och då var grabbarna hur nöjda som helst, säger Stefan Rosin som var en av ledarna för Ulvåkers yngsta lag.

Självklart fanns det spelare som blev ledsna över en förlust, det går aldrig att komma ifrån. Som fick tröstas av ledare,

föräldrar och andra närstående. Men det gick snabbt över, det fanns ju ingen tabell som strödde salt i såren.

Skadevi-klasser utan tabeller

I Skadevi Cup är P12 och F12 de yngsta klasserna. Och precis som i Ulvacupen blir det inga tabeller eller slutspel.

– Alla lag kommer att få spela sex matcher, två på fredag, två på lördag och två på söndag, säger Fredrik ”Frille” Andersson som är ansvarig för spelprogrammet.

En stor fördel är att alla lag nu får vara med och spela under alla tre dagarna. Tidigare fanns risken att ett lag kunde åka ur redan på lördag eftermiddag.

– Det här innebär att vi har fler matcher på söndagen, men det är inget stort problem, säger ”Frille”.

Regeln är ny för i år. Fotbollförbundet har dock gett vissa cuper dispens för att slippa följa regeln.

Visst är det märkligt?

Lennart Persson